· 

Het Studentenleven

Tijdens ons bezoek hebben we de kans gekregen om te eten in de kantines van de universiteit die overal in de stad zijn. Dit heeft ons de kans gegeven om even een blik te werpen in het Florentijnse studentenleven. Dankzij de begeleidsters hebben we veel geleerd over het italiaanse universitaire systeem en hebben we het kunnen vergelijken met het Franse. 

1. Het Eten

Sommige studenten krijgen, als ze een beurs hebben, één gratis maaltijd per dag. Dit kan bij voorbeeld bestaan uit pasta met parmezaanse kaas, pompoen met groenteomelet, kaas en fruit. Een goede uitgebalanceerde maaltijd, ondanks de gratis frisdrank. Als men geen beurs heeft kost het 4€, zo ongeveer zo veel als in Frankrijk. Wat ons opviel waren de openingstijden van de kantines. In Florence zijn ze tot 9uur 's avonds open, in onze thuisstad Tours maar tot half twee 's middags.

 

Maar kwantiteit staat niet gelijk aan kwaliteit. De italiaanse kantine heeft ons qua kwantiteit erg verrast maar qua kwaliteit viel het tegen. Het eten was koud en niet alles was goed doorbakken, ook was het gebruik van kruiden een beetje apart.   

 

Tijdens de maaltijd hebben we kunnen praten met de begeleidsters,  Sophie en Marie-Hélène, over wat de beurs betreft. 

 

 

2. De Beurs

We hebben geleerd dat als je het jaar niet haalt, de beurs meteen wordt stopgezet. Franse leerlingen daarentegen krijgen 2 kansen in dezelfde studie en hetzelfde jaar. De Italiaanse beurs wordt in 2 keer gegeven, en niet in 10 keren zoals in Frankrijk. Wij denken dat dat misschien voor problemen zorgt qua organisation van de uitgaven. 

 

De beurzen zijn niet zo hoog als in Frankrijk maar dat wordt rechtgezet door het gratis wonen. Daarentegen moet je wel studiegeld betalen en dat is veel duurder dan in Frankrijk! 

 

 

Als wij mochten kiezen zouden wij voor het Franse systeem gaan, omdat het onafhankelijkheid voor studenten promoveert en ze behoedt tegen schulden en financiële problemen.