· 

Een beetje geschiedenis

De Ponte Vecchio

 

De "oude brug" in het Italiaans, is één van de emblemen van Florence. Over de Arno rivier ligt hij in het centrum van de stad. Toen ik de brug van ver zag, dacht ik dat het bewoonde huizen waren, maar niks is minder waar! Het gaat om de beroemde winkelstraat waar men luxe sieraden verkoopt.

 

De oospronkelijke houten brug werd door een overstroming verwoest en toen met stenen opgebouwd volgens de bouwtekeningen van de oude brug.

Tijdens de Renaissance waren de winkels de handelsplaats van slagers en leerlooiers, maar omdat de geur voor de Medici te doordringend was, werden ze in 1593 door juweliers vervangen. 

Fontana del Porcellino

 

Niet ver van de Ponte Vecchio ligt de fontein met het beeld van een zwijn. Het is een kopie van een marmeren exemplaar dat De Medici in Rome vonden en naar Florence meenamen. 

De fontein maakt deel uit van een bekend ritueel: wanneer je een muntje in de bek van het zwijn stopt, brengt het je geluk en wanneer het in het putje valt, is daarmee zelfs je terugkeer naar Florence verzekerd. Quentin heeft het 4 maal geprobeerd voordat het erin viel! Een andere traditie zegt, dat je over de snuit van het dier moet wrijven voor hetzelfde effect als de muntjes. Het binnengehaalde geld wordt helemaal gestort aan de Opera della divina provvidenza Madonnina del Grappa.

 

 

Er bestaan veel kopieën van het beeld overal ter wereld, zoals in Australië, Duitsland, maar ook in Frankrijk, Denemarken en de Verenigde Staten.