· 

Tours vs Florence

Natuurlijk is 4 dagen niet genoeg om de alledaagse gewoonten allemaal mee te maken, maar het is toch net genoeg om een paar duidelijke verschillen op te merken tussen Tours en Florence.

Wat het verkeer betreft: de slechte reputatie van de Italianen op dat gebied is absoluut terecht. Of het nou gaat om een bus die zo snel gaat dat hij bijna in paniek moet stoppen omdat er nog mensen moesten uitstappen, of om een taxichauffeur die tijdens het rijden zit te telefoneren. De bushaltes zijn echt heel gevaarlijk: om terug naar de Villa te gaan, moesten we op de weg lopen, daar waar ze minstens 60km/u rijden. Het alternatief was een "stoepje" van 20 cm breed. Daarbij komt dat de bushaltes in de stad en erbuiten maar heel slecht zichtbaar zijn; in tegenstelling tot Tours zijn er geen bushokjes. Misschien regent het zo weinig in Florence dat de Italianen geen beschutting tegen slecht weer nodig hebben, maar de consequentie is wel dat het lokaliseren van de bushokjes heel moeilijk is. Verrassend is het aantal stoplichten: het zijn er weinig voor de auto's en heel veel voor de voetgangers. Het bussysteem in Florence is moeilijk te begrijpen, de website ook. Je moet echt weten welke bushaltes op welke lijn zitten, want met overstappen houdt men geen rekening. 

Het eten is natuurlijk verschillend, dat kan men op voorhand weten. Wat ons opviel, is dat het brood zowel in de kantine als ook in restaurants erg ongezouten smaakt. Het water is heel duur, tot 2€60 voor 50ml, dus de winkels die het voor minder verkopen, maken heel veel reclame. 

We hebben heel weinig echte bankautomaten gevonden en eigenlijk überhaupt heel weinig banken. Dat was best lastig, omdat de meeste plekken waar we zijn geweest geen bankkaart accepteerden. 

We waren aangenaam verrast door de hoffelijkheid van de Italianen tegenover gehandicapten, maar tegelijkertijd waren ze minder vriendelijk tegen valide mensen. 

In Frankrijk spreken er maar heel weinig mensen Engels en helaas is dat in Italië niet anders. Gelukkig kom je er met een beetje Spaans en handgebaren wel uit. 

In Frankrijk hoef je in restaurants niets extra te betalen, maar in Italië kosten  de bediening en andere dingen extra, soms is dat 12%, soms 2€50 per persoon, dat hangt af van het restaurant. 

 

Dit hebben wij opgemerkt, natuurlijk hebben we niet alle verschillen gezien, maar dat is onze indruk van Florence.